2023/2024

Verbouwing kerkgebouw

In 2023/2024 is het kerkgebouw verbouwd. Dit was een ingrijpende verbouwing omdat de richting van de zaal is gewijzigd: eerst zat de gemeente in de lengte van de kerkzaal, maar nu in de breedte. Hierdoor kon het podium breder gemaakt geworden, wat meer mogelijkheden biedt als er bijvoorbeeld een koor komt optreden. Het meest in het oog springend is de vervanging van de kerkbanken door stoelen en de komst van een nieuw liturgisch centrum. Er kunnen nu maximaal 300 mensen in de zaal. De zaal heeft een hele andere look en feel gekregen. Het hout van de kerkbanken is hergebruikt als lambrisering en als bekleding van de balustrade rond het orgel.

De kerkramen

Van idee tot kunstwerk: de gemeente kiest

De commissie die de verbouw begeleid heeft, heeft de hulp ingeroepen van een interieurontwerper. Het was zijn idee om afbeeldingen te maken voor de ramen boven het liturgisch centrum. De commissie heeft dat idee omarmd, maar welke afbeeldingen moesten dat worden? En kan een klein groepje van 4 a 5 mensen dit bepalen voor de hele gemeente? De commissie vond dat de gemeente moest kiezen. Dat is een heel proces geweest.
Stap 1. Men is begonnen om alle gemeenteleden te vragen welke afbeeldingen, Bijbelse verhalen, thema’s en symbolen zij het liefste terug wilden zien op de ramen. Daar werd enthousiast op gereageerd. Maar liefst 151 gemeenteleden hebben ideeën aangeleverd.
Stap 2. De commissie heeft naar alle inzendingen gekeken. En daaruit bleek dat er een aantal thema’s en symbolen uitsprongen. Als symbolen werden ‘geloof, hoop en liefde’ veel ingevuld en ook ‘Alpha en Omega’. Voor Bijbelse verhalen en thema’s werden ‘Jezus geboorte en wederkomst’, ‘het scheppingsverhaal’, ‘wij zijn samen één gemeente’ en ‘Jezus wederkomst’ het meeste ingevuld.
Stap 3. Bij deze stap is de commissie opnieuw naar de gemeente gegaan om de gemeenteleden te laten stemmen om hun voorkeur aan te geven voor de symbolen en voor de Bijbelse verhalen en thema’s. Ook daar is massaal gehoor aan gegeven. En de uitslag was:
  • Symbolen: Geloof, Hoop en Liefde
  • Thema’s: Schepping en Wederkomst.
Stap 4. Het maken van een ontwerp bij de symbolen en thema’s. Dit was een zoektocht voor de degene die dit ging ontwerpen. We wilden in eerste instantie grafische beelden op de ramen en geen afbeeldingen van schilderijen. Maar in dat creatieve proces liep de ontwerper steeds vast en kwam hét idee maar niet. Uiteindelijk is de hulp van een ander creatief brein van de gemeente ingeroepen. Ook zij vond het een lastige opdracht. Zij kwam uiteindelijk steeds uit op de schilderijen van Jan Kooistra. Jan was een beroemde kunstschilder en lid van onze gemeente (zie ook kader) Een hele andere koers dan de commissie steeds had, maar na een lange tijd (maanden) heeft de commissie het idee van grafische beelden losgelaten. De weduwe van Jan Kooistra, Aukje Kooistra-Zwart, werd benaderd om te vragen hoe zij over het idee dacht om schilderijen van Jan te gebruiken en of zij daar toestemming voor zou willen geven. Zij was heel erg enthousiast en vond het heel mooi en bijzonder dat het werk van Jan gebruikt ging worden op een manier wat nog niet eerder gedaan was.

Schepping, wederkomst en symbolen van geloof

Een gemeente vol dankbaarheid

Thema’s:
Voor het thema ‘schepping’ is gekozen voor ‘dag 3’ uit de serie ‘de Schepping’.
Voor het thema ‘wederkomst’ is gekozen voor een schilderij uit de serie ‘de Verwondering’. Dit zijn negen schilderijen over Jezus.

Symbolen:
De symbolen zijn gebaseerd op 1 Korintiërs 13 vers 13: ‘Zo blijven dan: Geloof, hoop en
liefde, deze drie, maar de meeste daarvan is de liefde’.
Er is voor gekozen de symbolen open te houden, zodat het zonlicht er doorheen kan
schijnen.

Dankbaar
De verbouwing heeft de gemeente veel positieve energie gegeven. De rode draad is steeds geweest: dankbaarheid. Dankbaarheid omdat wij ons gebouw hebben kunnen behouden als godshuis voor de volgende generaties.

Kader

Jan Kooistra

Jan Kooistra – geboren 3 februari 1950 en overleden 21 januari 2021  – was van jongs af aan bezig met tekenen en schilderen. Het was vooral de natuur om hem heen die hem mateloos boeide. 

Hij begon in Dokkum zijn eigen galerie waar zijn werken worden  geëxposeerd. Zijn grote liefde voor de natuur vertaalde hij o.a. in prachtige olieverfdoeken.
Het Friese landschap, de Waddenzee, dieren en bloemen zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zelf noemde hij zijn stijl ‘verdroomde werkelijkheden’ of ‘schilderachtig realisme’.
Hij had verscheidene grote exposities in o.a. kasteel Groeneveld in Baarn, het Singer Museum in Laren, Hotel Des Indes in Den Haag, de Floriade in Zoetermeer en vele anderen. Ook was hij in verscheidene TV-programma’s te zien o.a. bij de AvroTros.

De EO maakte een portret van zijn werk in het programma “In beeld met Jan Kooistra”. In 2005 verscheen het boek ‘Heerlijkheid in de natuur’ met schilderijen van Jan Kooistra. In 2011 verscheen het boek ‘de Schepping’ en onlangs verscheen het boek ‘de Verwondering’

Bron: Jankooistra.nl